Waterontharding
Meer informatie?

+32 3877 1519
Waterontharding
Kalkafzettingen veroorzaken verstoppingen en schade aan apparaten en leidingen. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de levensduur van apparatuur en systemen, maar ook op het rendement. Bovendien kunnen kalkafzettingen uitmonden in hoge onderhoudskosten en de inzet van agressieve reinigingsmiddelen noodzakelijk maken.
Meer informatie?

+32 3877 1519

Toegepaste technieken

Of het nu gaat om kleine toepassingen in huis of horeca, of grote toepassingen in de industrie en utiliteitsgebouwen, door het water te ontkalken, worden kalkafzettingen geminimaliseerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de geldende normen. De specialisten van Lubron bekijken welke (combinatie van) technieken voor de specifieke situatie het optimale resultaat levert. Dit kan onder andere door ionenuitwisseling en door het gebruik van additieven. Wij danken onze goede reputatie aan het leveren van uitstekende kwaliteit en prijs, maar vooral ook aan onze zorg om ontharders op de juiste wijze toe te passen. De specialisten beschikken over diepgaande kennis van metalen en hun corrosiegedrag bij toepassing van onthard water en over chemische reacties na verhitting van onthard water.

Bij waterontharding door ionenuitwisseling wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk proces: de eigenschap van bepaalde stoffen om selectieve ionen aan zich te binden. De synthetische materialen die van dit principe gebruik maken, zogeheten ionenwisselaarsharsen, zorgen dat voor elk opgenomen ion een ander ion wordt afgegeven. Bij waterontharding worden met name calcium- en magnesiumionen uitgewisseld tegen natriumionen.

Zout toevoegen

Waterontharders worden gebruikt om water vrij te maken van calcium en magnesium. Na een bepaalde hoeveelheid water onthard te hebben, zal het hars van de ontharder verzadigd zijn. Het hars wordt dan geregenereerd door te spoelen met een zoutoplossing. Voor de aanmaak van deze zoutoplossing moet een hoge kwaliteit zeer zuiver zout gebruikt worden die niet vervuild is door chemische bindmiddelen of andere additieven.

Lubron bouwt praktisch toepasbare waterontharders met capaciteiten van 160 liter/uur tot 100 kuub/uur en alles daartussen. Op basis van de specifieke situatie en in nauw overleg selecteren onze specialisten de juiste waterontharder voor de betreffende toepassing. Waterontharders met grotere capaciteiten worden altijd op maat ontworpen en geassembleerd. Lubron levert tevens zouttabletten die een optimale werking van de waterontharder garanderen en de levensduur verlengen.

In koel- en ketelsystemen wordt voor het conditioneren ook wel gebruik gemaakt van duurzame hardheidsstabilisatoren. De inzet van additieven heeft te maken met de gewenste optimalisatie van de installatie zelf waarbij de levensduur, het rendement en het onderhoud van het systeem een grote rol spelen. Ook het waterverbruik is daarbij van belang. Voor iedere situatie geven de specialisten een op maat gemaakt advies, waarin de eisen, wensen en wet- en regelgeving worden meegenomen. De service-engineers van Lubron hebben grote ervaring met het effectief behandelen van diverse systemen, het controleren en evalueren van de behandelingsmethode en eventuele aanpassing ervan.

Lubron beschikt over een groot scala duurzame, groene additieven waardoor elk probleem effectief aangepakt kan worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van uiterst werkzame, beproefde producten, waaronder hardheidsstabilisatoren, die het resultaat zijn van degelijke research.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de beschreven technieken of de toepassingsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Klik hier voor meer informatie over onze uitgebreide dienstverlening.

Onze waterontharders